MMM XXV. Interjúk

Lassan, de biztosan közeleg az év vége, a helyi tömegsport iránt érdeklődők ilyenkor már a nagy kihívásra, a hagyományos zalaegerszegi szilveszteri futásra, a Mountain Man Marathonra készülnek. A jubiláló, 25. alkalommal megrendezésre kerülő esemény kapcsán az MMM meghatározó szereplőivel készítünk riportokat.

Fogadjátok szeretettel első interjúnkat Käsz Ferivel, aki ott volt a legelső megmérettetésen, tizenhétszeres teljesítő, folyamatosan segíti a szervezést, a Zalaegerszegi sportélet meghatározó alakja, az Aszfaltszaggatók futóklub elnöke, sporteredményeit hosszasan sorolhatnánk. Maradjunk viszont most a hegyimaratonnál.

Hogy emlékszel arra a bizonyos 1995-ös szilveszterre?

  • 1995????????????????? Hú, de régen volt!  Már pontosan nem is emlékszem, hogy a Sanyi (Rozmán Sándor ötletgazda, főszervező) mikor szólt, hogy szervezne egy Egerszeg körüli szilveszteri baráti maraton futást. Valóban nagyon baráti volt a csapat. Tízen valahányan gyűltünk össze a Deák tornatermében, illetve még a családtagokkal lehet, hogy voltunk 25-30-an is.  Sanyi szóban elmondta nagyjából az útvonalat, adott talán egy cetlit is a kezünkbe, néhány utcával, nyomott még egy sportszeletet a markunkba és rajt! Frissítő állomásokra nem is emlékszem, de biztos volt.

A futás akkoriban közösen zajlott – elvégre nem voltatok túl sokan- vagy már ott is volt egy kis versengés?

  • Baráti-közös futásnak volt írva, de valami hajtott és többször előre futottam a többiektől. Persze, mivel annyira nem ismertem a környező dombokat (baranyai vagyok), többször is eltévedtem és győztem felzárkózni a többiek után. Végül elsőnek értem vissza a Deákhoz 3:32-es idővel. 96-ban és 97-ben is első lettem (3:26, 3:06), akkor már csak azért is szerettem volna megnyerni. Díjazása különösebben még nem volt (csak a rokonok által készített eszem-iszom), persze nevezési díj sem volt még.

Azóta ha jól látom összesen 17szer teljesítetted már a távot. Mi volt ebből a legemlékezetesebb?

  • A legemlékezetesebb 2005 szilvesztere volt. Akkora hó esett, hogy a maratoni útvonalát megváltoztatták a Mikiék (Déri Miklós, az akkori főszervező) és le is rövidítették. A rajtnál azonban a Czernó Petivel úgy döntöttünk, hogy mi csak azért is az eredeti útvonalat futjuk. Persze így semmiféle frissítésünk nem volt. Csácsban akkora hó volt (60 cm), hogy csak magas térdemeléssel tudtunk haladni! Az utolsó dombra (Egerszeg hegy) pedig annyira eléheztem, hogy be kellett csöngetnünk egy házba, adjanak valami enni-inni valót mert különben nem érek vissza a célba. De azért végül is meg lett!

Többnyire verseny volt ez neked, vagy csak a célba érésre hajtottál?

  • Az utóbbi években (15) nem különösebben érdekelt már az idő, inkább futó társaknak segítettem teljesíteni a versenyt, örömfutásnak fogtam fel.

Hogy érzed, milyenek a változások a kezdetekhez képest?

  • Rendkívül kinőtte magát a verseny! Ahogy írtam az elején, nagyon piciben kezdtük, tényleg baráti társaságként (utána volt, hogy közösen szilvesztereztünk). Az utóbbi időben már nem is veszek részt a versenyen, inkább előző nap szoktam lefutni a távot, mert inkább a lebonyolításban próbálom kivenni a részem a nagy létszám miatt. De nagyon élvezem így is az egészet!!!!

Milyennek találod ezt a pályát, mi a nehézsége, mit szeretsz benne?

  • Szerintem az egyik legnehezebb maraton az országban! Pár helyen futottam már, és voltak nehezek, de ez mind felett áll. Egyrészt az időjárási körülmények miatt, másrészt, hogy alig van benne sík rész, igen meredekek vannak még a 30. km után is! Nem egy PB helyszín! 🙂

Mit tanácsolsz az elsőbálozó MMMezőknek? Hogy érdemes elkezdeni a felkészülést?

  • A felkészülésre sok időt kell szánni, sok kilométert gyűjteni és sokat kell dombozni.

Keszi

 

 

 

"A Triatlon egy Életstílus, egy stílusos Élethez."